قصر باغچه جوق

ir2362

موقعيت طبيعي :
از ماكو كه بسمت بازرگان مي رويد از سمت چپ جاده آسفالته بين اين دو شهر جاده خاكي منشعب مي شود كه پس از طی چند كيلومتر به دهكده سبز و خرمي كه در دامنه كوهي قرار گرفته مي رسيم در سمت جنوب شرقي آبادي ساختمان نسبتاً مجلل و تاريخي ديده مي شود كه صاحب اوليه آن اقبال السلطنه ماكوئي بوده است . اسم اين اثر تارخي به تبعت از نام دهكده ( باغچه جوق ) قصر باغچه جوق ناميده مي شود .

موقعيت فعلي :
با توجه باينكه قصر باغچه جوق در مجاورت ده قرار گرفته و از دو طرف بوسيله ارتفاعات كوههای مجاور محصور گرديده ، لذا مقداري از زمينهاي پيرامون آن ( خارج از حياط محصور كننده ) تبديل به باغات ميوه شده است و هيچگونه تعیيراتي در وضعيت كلي اثر بوجود نيامده است .

تاريخچه :
اين بناي تاريخي در زمان سلطنت مظفرالدين شاه قاجار ( ۲۴ – ۱۳۲۳ ) ه . ق توسط اقبال السلطنه ماكوئي كه يكي از سرداران با نفوذ آن زمان بوده در اين محل كه نزديك بمرز شوروي و تركيه مي باشد احداث گردیده و در واقع ساختمان ، قصر حكمران بوده و در فاصله ۳ يا ۴ كيلومتري آن ساختمان ديگري بنام قلعه جوق كه محل استقرار قواي نظامي سردار ماكو بوده است ساخته شده ، بعد از سردار ماكو قصر بدست ورثه افتاده و بعداٌ دولت آنرا خريداري و در رديف بناهاي تاريخي در دست تعمير قرار مي گيرد .

مشخصات بنا :
ساختمان قصر باغچه جوق كه مقر سكونت يكي از حكمرانان مقتدر دوره قاجاريه بود در دامنه دلپذير كوهستان و در داخل باغ بسيار با صفائي قرار گرفته است و بعلت روابط نزديك سردار با هنرمندان روسي و مجاورت با مرز تاثير معماري روسي در ساختمان باغچه جوق بخوبي مشهود است اين بناي قديمي را مي توان به چهار بخش متمايز تقسيم نمود :
۱- ورودي حياط كه داراي هشتي نسبتاً كوچكي با سقف نقاشي شده مي باشد و راه ارتباطي بداخل حياط ساختمان است . در داخل حياط علاوه بر درختان ميوه سه عدد حوض کوچك و بزرگ و سكوهائي جهت استراحت ساخته شده است ، ضمناً فرم حياط به تبعيت از فرم طبيعي دامنه كوه داراي پستي و بلندي مي باشد .
۲- ساختمان اصلي قصر كه در وسط باغ احداث گرديده است شامل ساختمان دو طبقه‌اي با سقف شیرواني و اطاقها و سالنهاي متعدد با نقاشي و گچبري و آينه كاري مي باشد مخصوصاً تالار بلند آينه كاري حوضخانه آن بسيار نفيس و جالب است ضمناً علاوه بر مجسمه‌هاي گچي و نرده‌هاي چوبي راه پله‌ها ، وسايل زندگي زمان مربوط نيز با ساختمان خريداري شده كه بسيار جالب توجه مي باشد ، نماي ساختمان با مجسمه‌هاي گچي نزئين و از گيرائي خاصي دارا مي باشد .
۳- ساختمان سنگي يا آشپزخانه قصر كه با سنگ سفيد صيقلي و فرمهاي حجاري شده ساخته شده است .
۴- قسمت متفرقه و كم اهميت شامل ساختمانهاي انباري و توالت و غيره می باشد .
عوامل تزئین و آرايش ساختمان به دو نوع تقسيم مي شود :
الف : نماي خارجي كه با سنگهاي صاف و تقسيم بندي آنها و نصب مجسمه‌هاي گچي و فرم سردر‌ها و نرده هاي گچي اطراف لبه بام كاخ که بجاي دست‌انداز به كار رفته شده اند
ب: نماي داخلي ساختمان كه با گچبريها و آينه كاري و نقاشيهاي متنوع برروي سقف و ديوارها و انواع كاغذ ديواريهاي آن زمان تزئين شده‌اند .

2 دیدگاه در قصر باغچه جوق

  1. ehsan می‌گه:

    ممنون از مطالب مفیدتون…. کاخ زیباییه.حتما سر میزنم

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>